2011 m. sausio 8 d., šeštadienis

Sąžinė

Teko girdėti įvairių pasisakymų apie tai kas yra sąžinė. Kai kurių religijų atstovai teigia, kad tai dievo balsas mumyse, kiti sako, kad tai mūsų dvasia, labiau pragmatiški - kad tai visuomenėje nusistovėjusios moralės normos ir panašiai.
Sąžinės sąvoka arba supratimas, kas teisinga, o kas ne, kas yra gerai ar blogai turbūt egzistavo visose kultūrose, įvairaus sudėtingumo visuomenėse, įvairiuose socialiniuose sluoksniuose, žmonių grupėse - visais laikais, tačiau tas supratimas skyrėsi, kai kur net kardinaliai ir kas vieniems atrodo balta, kitiems gali būti juoda ir t.t.
Tai kaip čia suprasti, gal dievas melagis, nes vieniems kužda viena, o kitiems kita ar čia dvasia išdavikė?...
Apskritai manau, kad žodis sąžinė, tai sąvoka kuria įvairiose situacijose patogiai prisidengiama siekiant paveikti pašnekovo elgesį ir ne daugiau - sąvoka, kuria be galo dažnai spekuliuojama net aiškiai nesuvokiant kas išties tai yra...
Tiesa pasakius, niekada ir nė vienas iš sutiktų paaiškinimų, kas yra ta sąžinė dar nepasirodė taiklūs ar tinkami..
Gerai, eikime prie to kas akivaizdu ir paprasta. Tarkime, kad žmogus užgimtų ir gyventų vienas pasaulyje. Tokiam sąžinės nereikia, nes esant vienam nėra prieš ką nusižengti. Akivaizdu... Tad išeitų, kad sąžinė atsiranda tik žmonių grupėje, yra savotiškas jos produktas.
Žodžiu, manau, kad sąžinė tai empatijos jausmas, sugebėjimas pajusti kitą, jo emocijas, jausmus, nuotaikas, o svarbiausia - skausmą...Toks gebėjimas ir yra sąžinės pagrindas, o sykiu ir kolektyvinio instinkto sudedamoji dalis. Empatijos dėka, jausdamas, kad savo veiksmais gali skaudinti kitą, žmogus sustoja, nutraukia ar išvis nepradeda tam tikrų savo veiksmų.
Empatijos jausmas nėra visiems vienodai įgimtas, vienodai išreikštas. Jį galima ugdyti. Apskritai charizmatiški žmonės, geri grupės lyderiai pasižymi aukštu empatijos lygiu, gebėjimu pagauti subtiliausias nuotaikas.
Kita vertus, neretai žmogus ir jausdamas, kad skaudina kitą, tą pojūtį užslopina ir veikia kitaip nei "... sako sąžinė...". Tada sakome - ".. neklauso sąžinės..".
Kartais, kai žmonės yra iš skirtingų kultūrų, tradicijų ar panašiai, suvokimas apie gerą ir blogą gali gan ryškiai skirtis, kontrastuoti, tokiu atveju empatija gali būti silpnesnė, klaidinga arba išvis jos nebūti. Todėl ir yra taip lengva kare žudyti kitatautį ar mušti berniuką iš svetimos klasės ar kiemo... Būtent čia ir kyla daugiausia  nesusipratimų, konfliktų ir t.t. Kita vertus, visada ir visur yra kažkokie ir visiems bendri, b e n d r a ž m o g i š k i dalykai, bendros vertybės, emocijos, jausmai ir būtent jų paieška bei įvardijimas, sklaida, spėju, turėtų mažinti konfliktuojančių grupių įtampas, nesusipratimus, karus bei nelaimes...
Kai kurie žmonės beveik arba išvis empatijos neturi, tai taip vadinami sociopatai, arba  asocialus asmenybės tipas, kaip dar psichologai sako. Šie žmonės neretai šiurpina savo žiaurumu, šaltumu, iškrypimais, žodžiu veiksmais kurie sąžinę turinčiam sunkiai suvokiami. Kartais, tai gali būti ir privalumas, nes sociopatas yra sunkiau nuspėjamas, neapsunkintas moralės našta, tad turi platesnį tam tikrų veiksmų arsenalą. Neretai tokie žmonės sutinkami politikoje, tarp nusikalstamo pasaulio lyderių ar versle, kur veikia tik šaltas išskaičiavimas. Kita vertus, tokie žmonės yra emociškai skurdūs arba tiesiog akli ir tam tikra prasme negali tapti pilnaverčiais grupės nariais, jie negali pajusti kito džiaugsmo ir vargų, tam tikra prasme yra nuskriausti gamtos ar likimo... Neįgalūs..
Galima būtų pridurti, kad kai kurie dalykai ne iš karto atrodo skausmingi, neigiamos pasekmės išryškėja tik laikui bėgant. Tam tikrais atvejais to laiko prireikia labai daug, todėl turime taisyklių kurios ne visada iš pirmo žvilgsnio atrodo logiškos, lengvai suvokiamos nes ne išsyk pasimato tiesioginis ryšys su skausmu ir nelaime. Manau, kad būtent todėl turime gana daug teiginių, vaizdinių, taisyklių kurias mums paliko laikas, o ne asmeninė nuojauta-patirtis padiktavo... Dalis jų yra tikrai geros, o dalis, prisidengiant nesusipratimų migla, atėjo dirbtinai, yra tam tikrų asmenų primestos, siekiant tiesiog manipuliuoti ir su jokia sąžine neturi nieko bendra. Tad atsirinkite kas yra kas ir būkite sąžiningi. Sėkmės! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą